Haberler

Sigorta Teşvik Kapsamında Yer Alabilme ve Teşvikten Yararlanabilme Şartları

Sigorta Teşvik Kapsamında Yer Alabilme ve Teşvikten Yararlanabilme Şartları

  1. Kesinlikle sigortasız işçi çalıştırmamalı, daha önce sigortasız işçi çalıştırdığınız tespit edilmemiş olmalıdır.
  2. İşlettiğiniz işletmenin Sosyal Güvenlik Kurumuna sigorta prim borcu bulunmamalı, çalışanların sigorta hizmet belgeleri düzenli şekilde sgk ya verilmelidir.
  3. İşçilerin sigorta primlerini devletin karşılayabilmesi için, işçilerin işe başlangıç tarihlerinden önceki 6 ay işsiz olmaları gereklidir.
  4. İşçinin işe başlama tarihinden önceki  şirketin sgk ya bildirdiği hizmet ve prim bilgilerini kapsayan ortalama işçi sayısından fazla olması durumunda bu teşvikten yararlanamaz. Ortalama işçi sayısı; işçinin işe aşlama tarihinden önceki 6 ay baz alınarak işletme tarafından sgk ya bildirilmiş olan toplam sigortalı işçi sayısının ay sayısına bölünmesi ile hesaplanmaktadır. Bu hesap  işçilerin çalıştırıldığı ay sayına bölünerek hesaplanır. Son 6 ayın 3 ayında işçi çalıştırılmış ise ortalama 3 e bölünerek hesaplanır.
  5.  Bu teşvik kapsamında çalıştırılacak olan işçilerden kadınlar; 18 yaşına girmiş ve 19 yaşından gün almış olmalı, erkekler ise; 29 yaşından küçük olmalı ve 18 yaşından büyük olmalıdır.
  6. Bu kapsamda;işçilerin mesleki yeterlilik belgelerine sahip olmaları, mesleki ve teknik eğitim veren resmi kuruluşlardan birinden mesleki belge alınmış olmalı, Türkiye İş Kurumunca verilen mesleki eğitimlere katılmış ve sertifika alınmış olmalıdır. Sertifika ve teknik eğitim belgesi olmayanların 2 yıl içerisinde düzenlenen Türkiye İş kurumu Mesleki ve teknik eğitimlere katılması ve katılım belgesinin ibraz edilmesi taahhüt edilmelidir. Bu taahhüt yerine getirilmediğinde ödenen primler yasal faizleri ve cezaları ile birlikte iade edilir.
  7. 29 yaşından büyük erkek işçiler için yukarıda yazılı sertifika ve teknik eğitim şartları aynen geçerli olup,  sertifikası ve teknik belgesi olan işçiler sertifika içeriğinde yer alan mesleklerde çalıştırılmalıdır. Sahip olduğu teknik ve mesleki eğitim belgesinin dışında bir işte çalıştırılan işçinin sigorta primi ödenmemektedir.

SGK teşviğinden kaç gün faydalanabilirsiniz ?

SGK teşviğinden kaç gün faydalanabilir siniz ?

 

6111 Sayılı Teşvik için Başvuru Nasıl Yapılır ?

Sosyal Sigortalar Kurumuna, sigorta primi teşviği için yapılacak olan e – sigorta başvurusu için öncelikle sgk ya 6 aylık sigorta prim borcunuzun olmadığını belgelemeli,  işe başlayacak işçinin Türkiye İş kurumuna kayıtlı bir işsiz olduğunu tescillemelisiniz. Başvuru yapacağınız işçinin mesleki yetersizliğini belgelemeli, iş yerinde çalışan işçilerin ortalama sigortalı sayısının kapsamında olduğunu yapacağınız hesap ile belirtmelisiniz. Bütün bu belgelerin tamamlanmasıyla e – sigorta üzerinden müracaat edebilirsiniz. Tüm belgeleriniz sgk sistemi tarafından kontrol edilip doğruluğu onaylandığında işçiye ait sigorta primi çalışma bakanlığınca karşılanacaktır. Belirttiğiniz veya taahhüt ettiğiniz belgelerse bir eksiklik olması durumunda  yasal faizi ile birlikte ödenen prim tutarı tahsil edilir. Başvurunuz elektronik ortamda yapıldığı için her hangi bir kağıt evrak teslimi yapmanıza gerek yoktur.

 

Eğer başvurunuzu elektronik ortamdan değilde SGK il müdürlüğüne yapacaksanız, beyan etmeniz gereken mesleki ve teknik  belgelerin,  öğrenim belgelerinin noter tasdikli örneklerini beyan etmeniz  gereklidir.

SGK Teşviviğinden Yararlanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

sigorta tesvigi

SGK sigorta teşviğinden yararlanırken dikkat etmeniz gereken önemli noktalar vardır

Bütün işlemleri yaptınız ve başvurunuz onaylanarak teşvik almaya başladınız. Teşvik kapsamında çalışan işçi; bayram ve resmi tatillerde  fiili olarak çalışmış olarak göründüğü için bu süreler teşvik kapsamında olacaktır. Bu durumların dışında işçinin hasta veya raporlu olduğu günler,ücret ödenmeyen günler toplamı teşvik kapsamında değildir.  Teşvik kapsamında çalıştırdığınız işçiler teşvik alınan süre olan 12 aylık süreden önce işten çıkar veya çıkarılır ise  alınan teşvikin sonlandırılması için hemen başvuru yapılmalıdır. Eğer işçi 6 aydan önce çıkmış ise verilen teşvik miktarı yasal faizi ile geri iade edilmek zorundadır.

Bir iş yeri sahibi iseniz çalıştırdığınız işçilerin sigorta primlerinin 6111 sayılı kanun ile devlet tarafından ödenmesini sağlamak için yukarıda yazılı kriterleri yerine getirmeli ve başvurunuzu eksiksiz yapmalısınız. Ayrıca bu teşvik kapsamında çalıştıracağınız işçilere  mesleki eğitim aldırabilir ve eğitim masraflarının devlet tarafından karşılanmasını ve çalışanlarınızın sertifika sahibi olmasını sağlayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yardıma mı ihtiyacınız var?